Lakritskola
Lakritskola
5 dl grädde
0.5 kg socker0.75 dl ljus sirap
2 msk glykos
30 g osaltat smör
½ msk lakritspulver (finns tex av Lakritsbutiken)
ev vaniljsocker
Klä en liten form med bakpapper och vik upp kanterna (jag använde en avlång brödform). Blanda alla ingredienser. Koka på medelvärme cirka 40 minuter.
Gör ett kulprov för att se om kolan är färdig: droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. När du kan rulla det till en kula är kolan klar.
Häll upp massan i formen och låt den kallna. Skär eller klipp till lagom stora bitar.
-------------------------
Citronkola
100 g smör
2 dl vispgrädde3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då. Gör ett kulprov för att se om kolan är färdig: droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. När du kan rulla det till en kula är kolan klar. (Koktiden är ca 15 min i en vid kastrull och ca 30 min i en kastrull med mindre botten)
Tillsätt citronskal.
Häll upp smeten på en oljad plåt, eller en form klädd i bakpapper. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar